Összetevők:
DigeZyme® multienzim komplex, betain HCL, szárított marhaepe, HPMC cellulóz kapszulahéj, csomósodásgátló (kalcium-laurát)
Termékleírás
A civilizációnkra jellemző állandó puffadás, hasi diszkomfort, gázosodás, flatulencia, táplálék-intoleranciák előretörésének hátterében az emésztőenzimek, epefolyadék és a gyomorsav nem kielégítő termelődése áll.
A DigeZyme® enzim komplex termékünket kulcsfontosságú emésztőenzimekből alkottuk, hogy segítséget nyújtsunk a gyengén működő vagy terhelt emésztőrendszer számára. A Digezyme® szabadalommal védett, 5 specifikus (növényi és mikrobiális fermentációval előállított) enzim keveréke. A multienzim az α-amiláz (keményítőbontó enzim), proteáz (fehérjebontó enzim), lipáz (zsírbontó enzim), celluláz (cellulózbontó enzim) és laktáz (laktózbontó enzim) elegyéből áll. Az enzimek minden élő sejtben fellelhető „biológiai katalizátorok”, melyek különféle reakciók koordinálásában vesznek részt, beleértve az emésztést is. Számos emésztőenzim vállal szerepet a fehérjék, szénhidrátok, zsírok és más, az élelmiszerekben jelenlévő összetett molekulák lebontásában, megkönnyítve ezátal az emésztési folyamatot.
Az enzimeket kiegészítettük természetes epesavakkal (zsírbontást segítő emulgeáló anyagok) és gyomorsav (HCl) alkotóval, amely a megfelelő savas kémhatást támogatja a gyomorban történő előemésztéshez. Ez a kombináció hatékonyan segíti a tökéletes emésztési folyamat létrejöttét az egész emesztőrendszerben, ezáltal az ételek alapos lebontását és a tápanyagok hatékony felszívódását a béltraktuson keresztül.
Javasoljuk, hogy a bevitt emésztőenzimek mellett, az enzimek direkt termelődésére is ugyanolyan hangsúlyt fordítsunk (pl. Articsóka & Máratövis segítségével), és a savanyú, kesernyés ízeket emeljük be mindennapi étkezéseinkbe (Homoktövis velő, Fekete bodza velő, Fekete ribizli velő, Piros ribizli velő). A bélfal állapotának védelmében (ami a szabályozott és hatékony felszívódásért felelős védőfal szerepét tölti be) és belekben zajló emésztési folyamatok maximalizálásában a probiotikumok is nagy segítségünkre lehetnek
Használati utasítás
Ajánlott mennyiség: napi 1-2 kapszula (közvetlenül a főbb étkezések előtt vagy étkezés közben)
Tippek, egészségügyi javaslatok
Milyen tünetek, állapotok esetén lehet segítségünkre a DigeZyme® multienzim komplex?
- Elégtelen emésztésből eredő tünetek kiegészítő kezelésében, krónikus puffadás, gázosodás, flatulencia, böfögés, hasmenés, székrekedés állapotaiban
- Szénhidrát-, fehérje-, zsíremésztés elősegítésében, táplálék-intoleranciák kiegészítő kezelésében
- Koleszterinszint természetes csökkentésében
- Máj, epehólyag, hasnyálmirigy általános támogatásában
- Reflux tüneteinek enyhítésében
- Áteresztő bél-szindróma kiegészítő kezelésében
- Immunrendszer támogatásában
- Mikrobiom egyensúlyának helyreállításában, SIBO kiegészítő kezelésében
- Candida, krónikus felfázás állapotában
- Bőrproblémák, akné, pattanás, rozácea kiegészítő kezelésében
- Autoimmun betegség esetében, pszoriázis kiegészítő kezelésében
- Általános gyulladáscsökkentésben, krónikus ízületi gyulladás esetén
- Pajzsmirigy- és nőgyógyászati problémák kiegészítő kezelésében
Az emésztés folyamatáról
A belek az elszenvedői az egymásra épülő, akár több évtizedes életvitelből fakadó kompenzációknak. A civilizációnkra jellemző állandó puffadás, hasi diszkomfort, gázosodás, flatulencia, táplálék-intoleranciák előretörésének hátterében az emésztőenzimek, epefolyadék és a gyomorsav nem kielégítő termelődése áll. A 21. századi étkezési szokások mellet, a környezetszennyező anyagok okozta terheltség, továbbá a krónikus, kezeletlen stressz és az ebből fakadó készenléti állapot is az emésztőnedvek minőségének drasztikus gyengüléséhez vezethet.
Sajnos alapvető probléma, hogy az emésztés első lépcsőfoka, a nyugalmas étkezés és a rágás sem valósul meg. Ha nem rágjuk meg kellően a falatokat, rohanunk, habzsolunk, 2-3 “csócsálás” után lenyeljük az ételt, akkor a soron következő emésztési funkcióink fogják a nehézséget elszenvedni.
Képzeljük el, hogy ez naponta, hetente, évente mennyi munkát igényel az emésztőrendszertől, főleg ha stressz-alapú életvitellel párosul, hiszen a mellékvese hormonok is csökkentik az emésztőnedvek hatékonyságát.
A gyomor megkapja a bekebelezett ételt: nagy darabokban, a rágás előemésztési funkciójának áldásos hatása nélkül. Egy ideig kitűnően tudja ellensúlyozni a töménytelen feladatokat, de az idő előrehaladtával megváltozik annak minősége, hatékonysága csökken. Többet időzik a gyomorban a táplálék, amely halmozódó kompenzációs tüneteket okoz. Mivel a gyomorban már elkezdődik a fehérjék lebontása, ezért ez a funkció is csorbát szenved, továbbá a reflux is az ajtónkon kopogtat.
A fentebb olvasottak tükrében, megérkezik a nem megfelelően előemésztett tápanyag a patkóbélbe, tehát a májnak (epefolyadék) és a hasnyálmirigynek (pl. lipáz, amiláz stb.) is nagyobb feladatot kell ellátnia. Mondhatnánk, ilyenkor túlóráznak az amúgy is több műszakot vállaló szerveink. Az emésztőnedvek állandó kompenzációs feladatai pedig az évek alatt a hormonrendszer folyamataiban is negatív lenyomatot képeznek.
A Digezyme® multienzim összetevői:
- α-amiláz
Az emberi szervezetben a nyálban és a hasnyálmirigy nedvében fordul elő. A szénhidrátok, mint például keményítő, glikogén és a poliszacharidok lebontásáért felelős.
- Celluláz
Cellulózt, kitint lebontó enzim. Részt vesz a gyümölcsök, zöldségek, rostban gazdag élelmiszerek feldolgozásában, amelyek túlzott gázképződést (például brokkoli, spárga, babfélék) generálhatnak.
- Lipáz
A lipidek, zsír alapú molekulák lebontását végzi. Javítja a zsírfelhasználást és támogatja az epehólyag egészséges működését. Szervezetünkben a hasnyálmirigy termeli, majd azt a vékonybélbe választja ki. Az epével való keveredés után a zsírok és trigliceridek zsírsavakká alakulnak. Tehát elengedhetetlen az optimális termelődése például a tejtermékek, diófélék, tojás és húsfélék adta mikrotápanyagok megfelelő hasznosulásához.
- Proteáz
A fehérjék lebontását végzi aminosavakká, fontos feladatot lát el az immunrendszer védelmében.
- Laktáz
A laktóz (tejcukor) lebontásához szükségeltetik, így az számottevő segítséget nyújt laktóz-intolerancia esetén.
Az állandósult puffadáson, gázosodáson, hasi diszkomforton, refluxon, gyomorégésen túl egyéb állapotok is összekapcsolhatóak az emésztőenzimek nem kielégítő termelődésével. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:
- pajzsmirigy problémák,
- koncentrációs zavarok, „agyi köd”, fejfájás, migrén,
- ízületi gyulladás vagy ízületi fájdalom,
- hangulati ingadozások, ingerlékenység, fokozott PMS,
- elvékonyodó, töredező haj, száraz bőr.
Betain HCL
A HCL (sósav, étrend-kiegészítő formájában betain-hidroklorid) a gyomornedvünk természetes összetevője. A HCL-t a gyomor fedősejtjei termelik, és számos, az emésztőrendszer egészségével kapcsolatos folyamathoz szükséges. A gyomornedvünk a HCL mellett vízből, ásványi sókból, különböző emésztőenzimekből, mint a pepszin, kimozin, nyákból (mucin), intrinsic faktorból (B12-vitamin felszívódása) épül fel. A HCL egy erős sav, hiszen alacsony pH-értékkel rendelkezik: savasságának pH 1 és 2 között kell maradnia. A savas kémhatás segít elpusztítani a mikrobákat és a patogén baktériumokat.
Az életkor előrehaladtával az emberi szervezet sósavtermelése csökken, amely megnyilvánulhat különböző a gyomor-bélrendszeri problémákban: gyomorégés, puffadás, elégtelen tápanyag-felszívódás, intoleranciák. Továbbá az alacsonyabb HCL-szint számos más egészségügyi problémakör melegágya, mint például gyulladásos bőrállapotok, akné, rozácea, ásványi anyagok hiánya, autoimmun reakciók.
Epesavak
Az epe a májban termelődő, kiemelkedő fontosságú emésztőnedv. Elsősorban az étrendünkből származó zsírok lebontásáért felelős a nyombélben, a vékonybél első régiójában. A szervezetünkben naponta kb. 1 l epefolyadék termelődik, amely elsősorban vízből és elektrolitokból áll, de tartalmaz szerves vegyületeket is, például epesókat, koleszterint, foszfolipideket, bilirubint, fehérjéket.
Az epe folyamatosan kiválasztódik a máj sejtjeiből, majd az epehólyagba kerül, ahol tárolódik és koncentrálódik. A táplálkozás során az epevezeték megnyílik, és lehetővé teszi az epe, az emésztőenzimek közös munkáját.
Az epesók az epefolyadékban található fő komponensek. Lehetővé teszik a szervezet számára a koleszterin és a potenciálisan mérgező vegyületek, például a bilirubin és a gyógyszer-metabolitok kiválasztását. Az epefolyadék detergensként (méregtelenítő, tisztító) is funkcionál a szervezetben, azaz védekező mechanizmussal bír a fertőző ágensekkel és toxinokkal szemben. Ezt nevezzük „fiziko-kémiai védelmi rendszernek”.
Az epesók hozzájárulnak az egészséges mikrobiomhoz (befolyásolja a baktériumok jelenlétét a bélrendszerben), megakadályozzák az epekövek kialakulását, lehetővé teszik a zsírok és tápanyagok optimális emésztését és hasznosulását.
Az elégtelen epetermelődés hozzájárul a szervezet gyulladásszintjének növekedéséhez, valamint a félemésztett zsírok és méreganyagok felhalmozódásához. Ezért az epefolyadék nem kielégítő termelődése nem csak direkt a máj és epehólyag állapotára hat, hanem az emberi szervezet komplex rendszerét is képes negatívan befolyásolni: a pajzsmirigyen át, a vastagbélen keresztül a bőrig.
¹Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatban
A Vitamin4You egy egészségmegőrzést támogató étrend-kiegészítő termék és nem gyógyszer. A 37/2004 (IV. 26.) EU-s rendeletben foglaltak szerint az étrend-kiegészítők nem alkalmasak betegségek és a szervezet működési zavarainak gyógyítására, kezelésére, megelőzésére. Fogyasztásuk nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist és a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti az orvos által javasolt terápiát. Az leírásban szereplő állítások a hatóanyagokra vonatkozó, szakirodalmi forrásokból vett idézetek, a hivatkozás megjelölésével. Az állítások nem a termékre vonatkoznak, kizárólag a fogyasztók általános, magas szintű ismeretterjesztését kívánják szolgálni az összetevőkkel kapcsolatban. Az információk nem értelmezhetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, és nem kívánnak javaslatok lenni konkrét tünetek kezelésére. Egészségi problémájával mindig forduljon szakemberhez: orvosához, gyógyszerészéhez!
Tudományos referenciák és klinikai vizsgálatok - α-amiláz, celluláz, lipáz, proteáz, laktáz, betain hcl, epesav
Majeed, M., Siva, K. A., Shaheen, M., Priti, V., and Kiran, K. V. (2016). Multi-enzyme complex for the management of delayed onset muscle soreness after eccentric exercise: A randomized, double blind, placebo-controlled study. Sports Nutr Ther, 1, 113.
www.digezyme.com
Laugier R, Bernard JP, Berthezene P, et al. Changes in pancreatic exocrine secretion with age: pancreatic exocrine secretion does decrease in the elderly. Digestion. 1991;50(3-4):202-11.
Remond D, Shahar DR, Gille D, et al. Understanding the gastrointestinal tract of the elderly to develop dietary solutions that prevent malnutrition. Oncotarget. 2015;6(16):13858-98.
Eun JS, Beauchemin KA. Effects of a proteolytic feed enzyme on intake, digestion, ruminal fermentation, and milk production. J Dairy Sci. 2005;88(6):2140-53.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.